|

Eneco en Ormit Talent: samenwerken aan de energietransitie van Nederland 

Management Traineeship

Rogier van Ellinkhuizen (Change Lead Field Operations) en Peter Dreschler (Change Lead Asset Control and Steering and Renewable Power) zijn vanuit hun team in de lead om de energietransitie die Eneco wil realiseren op te pakken. Hierbij zijn er vaak projecten te veel en mensen te weinig. Een mooie plek dus om een toptalent van Ormit Talent in te zetten. Wat zijn hun ervaringen? 

Let’s ask!

De energietransitie is een grote uitdaging. Wat kan een trainee van Ormit Talent voor jullie betekenen?

Peter: “Eneco heeft het One Planet Plan, oftewel, de doelstelling om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Daaronder ligt een concreet stappenplan en het leeuwendeel van die stappen komt bij ons team, Asset Operations, terecht. Eén van de uitdagingen waar we tegenaan lopen is dat het geen afgekaderde projecten zijn en dat er nog veel uit te tekenen valt. Soms zijn het ook dingen waar binnen de organisatie nog niet eerder over nagedacht is. Het is altijd, voor een deel, pionieren.”  

Rogier:En als de plannen dan verder geconcretiseerd zijn, dan moet het uiteraard nog uitgevoerd gaan worden. En waar we, net als veel andere werkgevers tegenwoordig, tegenaan lopen is de krapte op de arbeidsmarkt. Niet iedere projectaanvraag kunnen we altijd met alleen onze eigen projectleiders bemensen, geregeld kijken we dan samen met Joost (Accountmanager van Ormit Talent) of er binnen Ormit Talent iemand is die past op een specifiek project. De ervaring leert dat de Ormit Talent trainees ook daadwerkelijk de inhoud en de diepte opzoeken, ze gaan verder dan alleen het projectmanagement.” 

Wat voor rol vervult een Ormit Talent trainee voor jullie?

Peter: “Ons team werkt middenin de energietransitie, je werkt vaak op onontgonnen gebied. Het traditionele projectmanagement vind ik voor een ‘Ormitter’ daarom een te smalle term. Business Consultant op change en transformatie vind ik beter passen. Natuurlijk maak je een planning, bewaak je de risico’s, zorg je dat issues worden opgelost en bewaak je het budget. Maar het is in de delen die nieuw zijn voor de organisatie waar we ook een inhoudelijke rol van een Ormit trainee verwachten. Of in ieder geval dat er voldoende inhoud op tafel komt. Ze weten vaak meer dan de ‘traditionele’ projectmanager waar het over gaat. 

Rogier: “Het uitdenken en uitwerken van vraagstukken als; wie gaat wat doen, wie stuurt wat aan, wat doe je met de terugkoppeling van informatie, oftewel het operationaliseren van het project, zijn specifiek onderwerpen waar een Ormit Talent trainee heel waardevol is.” 

Wat maakt een trainee zo waardevol?

Peter: “Bij ons liggen ze eigenlijk altijd goed in het team. Het is een hele mooie aanvulling in onze groeipaden die we voor ons team voor ogen hebben. Ze stromen in als junior projectmanager en kunnen mooie stappen maken binnen onze organisatie. Het zijn mensen waar je in de positieve zin wat meer last van hebt. Ze vormen een mening over iets, gaan er mee aan de haal en proberen vervolgens ook echt iets te realiseren.” 

Rogier: “Een Ormitter zie ik als iemand die veel zelfstandigheid en bepaalde waardevolle bagage meebrengt. Ze zijn eager om iets te ownen en van A naar B te brengen. Ze nemen initiatief en zijn een volwaardige collega met een inhoudelijke rol. Het is misschien een open deur, maar ze komen binnen om iets te leren. En de mate waarin je dat faciliteert bepaald hoe succesvol een trainee gaat zijn.” 

Sijtie over haar tijd bij Eneco

 

Binnen Eneco ondersteunde ik veranderingsprojecten op verschillende gebieden. Doordat ik bij veel verschillende projecten betrokken was, kon ik vanuit verschillende invalshoeken impact maken binnen Eneco. Zo werkte ik de ene dag aan de implementatie van een nieuw CRM-systeem, de andere dag aan een project op het gebied van Social Return on Investment, en weer een andere dag aan de realisatie van het energietransitie beleid. Ook heb ik een project geleid met betrekking tot de inspectie van zonnepanelen, in samenwerking met een andere projectleider van de afdeling Asset Innovation and Transformation. Door mijn communicatie- en projectmanagementvaardigheden in te zetten heb ik zoveel projecten weten te combineren. Daarbij ben ik er trots op hoe snel ik de verschillende kanten van de organisatie goed heb leren kennen, waardoor ik al mijn projecten zo succesvol mogelijk heb kunnen uitvoeren. 

Waarom trainees een waardevolle toevoeging zijn voor jouw organisatie

Jij…

 • voorkomt stilstand door te weinig resources
 • vult openstaande vacatures 
 • zorgt voor een constante stroom van getalenteerde mensen
 • bespaart kosten
 • stimuleert een cultuur van leren en ontwikkelen

Trainees…

 • Willen uitgedaagd worden 
 • Hebben een frisse blik 
 • Brengen verandering 
 • Maken echt verschil 
 • Zijn eager 
 • Verbinden verschillende partijen met stakeholders en managers 

Other happy clients

Wil jij ook je team versterken en écht doorpakken?

Help! Gen Z op de werkvloer

Wil je weten waar young professionals behoefte aan hebben? Download onze gratis whitepaper over Gen Z op de werkvloer. Lees alles over…

 • Wie is generatie Z precies?
 • Hoe trek je Generatie Z aan?
 • Hoe behoud je Generatie Z in jouw organisatie?
 • Hoe begeleid je Generatie Z bij de start van hun carrière?
 • Hoe manage je Generatie Z op een passende manier?
 • Hoe laat je Generatie Z impact maken en bijdragen aan een beter wereld?