|

Gen Z: altijd online, hoe ondersteun je ze bij een gezonde work-life balance? 

Generatie Z is opgegroeid in een tijdperk waarin technologie een grote rol speelt in hun leven en werk. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij altijd en overal bereikbaar zijn en constant bezig zijn met werk. Dit kan leiden tot overwerken, burn-out en andere gezondheidsproblemen. Het hebben van een gezonde work-life balance is daarom essentieel voor het behoud van hun fysieke en mentale gezondheid. 

Een goede work-life balance kan ook helpen bij het behoud van een goede relaties. Door meer tijd te besteden aan familie, vrienden en hobby’s, kunnen deze young professionals een betere balans creëren tussen werk en hun privéleven. Naast dat dit hun relaties met anderen versterkt, kan het ook leiden tot meer tevredenheid en geluk in het leven.  

Hoe kan Gen Z een gezonde worklife balance creëren? 

Hieronder delen we een aantal praktische tips die je young professionals kunt meegeven (maar eigenlijk kan iedereen wat van deze tips opsteken): 

Stel grenzen, bepaal prioriteiten en maak een planning

Het is voor Gen Z lastig om grenzen te stellen tussen werk en privéleven en prioriteiten te stellen. Je kan immers je tijd en energie maar één keer verdelen tussen werk en persoonlijke activiteiten, zoals familie, vrienden, sport en andere hobby’s. Door ze te ondersteunen bij het leren van prioriteiten stellen, keuzes maken en aan hun planning houden, kunnen ze beter bepalen wat ze doen en wanneer ze dit doen. 

Neem regelmatig pauzes en vakanties

Het is belangrijk om (op tijd) pauzes te nemen tijdens het werk en regelmatig vakantie te nemen om te ontspannen en op te laden. Dit helpt om stress te verminderen en nieuwe energie op te doen. Hierdoor zijn ze beter in staat hun werk af te maken en tijd door te brengen met vrienden en familie. 

Blijf in beweging

Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Zeker voor kenniswerkers en mensen met kantoorbaan is het van belang regelmatig te bewegen tijdens een werkdag. Liefst ieder uur even de benen strekken, een extra loopje naar de koffieautomaat of naar die leuke collega. Dit houdt lijf en geest fit en zorgt ervoor dat er nog energie over is na een werkdag. 

Wat kan je als organisatie doen om Gen Z te ondersteunen?

Als manager, maar ook zeker organisatie breed, kun je zelf ook aan de slag om de work-life balance van Gen Z te verbeteren: 

Bied flexibele werktijden en hybride werken aan

Veel werkgevers bieden tegenwoordig flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken aan. Gen Z kan hiervan profiteren door hun werktijden aan te passen aan hun persoonlijke leven en vanuit huis te werken als dit mogelijk is. Dit kan hen helpen om meer tijd door te brengen met familie en vrienden. Bovendien vermindert het de stress die gepaard gaat met het dagelijkse woon-werkverkeer. 

Maak vitaliteit onderdeel van je organisatie

Een gezonde levensstijl is essentieel voor een gezonde work-life balance. Dagelijks bewegen, een lunchwandeling, op de fiets naar het werk, veel staan en minder zitten tijdens een werkdag zorgen ervoor dat je lijf in conditie blijft. Ook mag gezonde voeding natuurlijk niet ontbreken bij een healthy lifestyle. Je kan als organisatie veel doen om een betere gezondheid te promoten bij je medewerkers. Denk bijvoorbeeld eens aan vers fruit op kantoor, wandelpauzes, een vitaliteitscoach, sta bureaus en een fietsenplan. Er is heel veel mogelijk op dit gebied om iedereen, niet alleen de young professionals, te ondersteunen.

Blijf in gesprek

Open communicatie met de manager en collega’s is ook belangrijk bij het behoud van een gezonde work-life balance. Zeker young professionals vinden het vaak nog moeilijk om hierover het gesprek aan te gaan. Bespreek met hen regelmatig hun werkbelasting, werktijden en andere aspecten van hun werk waarbij ze hulp of ondersteuning nodig hebben. Door open en eerlijk te communiceren met jou kunnen je samen tot oplossingen komen om een gezonde work-life balance te creëren.

Jong geleerd is oud gedaan

Een gezonde worklife balance is van essentieel belang voor Generatie Z om stress te verminderen en een betere kwaliteit van leven te ervaren. Juist omdat deze generatie eigenlijk altijd online is, is het vinden van de juiste balans tussen werk en privéleven is geen gemakkelijke taak. Maar het is belangrijk om als organisatie hen hierbij te ondersteunen. Zo draag je een klein steentje bij aan een gezonde en gelukkige toekomst voor deze young professionals. 

Eager for more?

Wil je meer weten over wat Gen Z belangrijk vindt op de werkvloer en wat hun uitdagingen zijn? Download dan onze whitepaper ‘help! generatie Z op de werkvloer’. 

Meer leesvoer over Generatie Z:

De mentale gezondheid van Gen Z op de werkvloer

De mentale gezondheid van Gen Z is een belangrijk onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Een deel van deze generatie is net afgestudeerd of staat aan de start van hun carrière. Deze young professionals hebben vaak een druk leven, zowel op het werk als daarbuiten en kunnen te maken krijgen met verschillende mentale gezondheidsproblemen als ze niet de juiste keuzes maken.

Aan het werk met generatie Z – trek talent aan met een traineeship

Jong talent vraagt om een nieuwe benadering. Een talentmagneet ben je niet zomaar. Daar is wel wat voor nodig. Durf jij het aan?

Duurzaamheid: belangrijke arbeidsvoorwaarde voor generatie Z

Voor organisaties wordt het steeds belangrijker om zingeving onderdeel te maken van het businessmodel. Waardevol werk bieden, creëert een grotere betrokkenheid van medewerkers. Maar wat voeg je als organisatie toe aan de maatschappij? En hoe doe je dat op een manier die past bij jouw organisatie?