|

De mentale gezondheid van

Gen Z op de werkvloer

De mentale gezondheid van Gen Z is een belangrijk onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Een deel van deze generatie is net afgestudeerd of staat aan de start van hun carrière. Deze young professionals hebben vaak een druk leven, zowel op het werk als daarbuiten en kunnen te maken krijgen met verschillende mentale gezondheidsproblemen als ze niet de juiste keuzes maken.

Uitdagingen voor Gen Z op de werkvloer

 

Eén van de belangrijkste uitdagingen waar Gen Z mee te maken heeft, is het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven. Het is vaak moeilijk om genoeg tijd te vinden voor ontspanning, sporten en sociale activiteiten, terwijl het werk steeds veeleisender wordt. Het FOMO (fear of missing out) gevoel helpt daar ook niet bij. Gen Z wil alles meemaken en vooral niks missen. Hierdoor kunnen young professionals zich gestrest en uitgeput voelen, wat kan leiden tot ernstige mentale gezondheidsproblemen zoals burn-out en depressie. 

Een andere uitdaging voor young professionals is het omgaan met onzekerheid en verandering. In deze fase van hun leven hebben ze vaak te maken met grote veranderingen zoals het starten van een nieuwe baan, verhuizen naar een nieuwe stad of het beginnen van een nieuwe relatie. Dit kan veel stress veroorzaken en kan leiden tot gevoelens van angst en onzekerheid.  

Gelukkig is er genoeg waar ze mee aan de slag kunnen om dit te voorkomen.

Tips voor Gen Z voor een sterke mentale gezondheid

Het is belangrijk dat young professionals leren om goed voor zichzelf te zorgen en hun mentale gezondheid serieus te nemen. Hier zijn enkele tips die je hen kan meegeven wanneer ze aangeven dat ze niet zo lekker in hun vel zitten:

  • Maak tijd voor ontspanning en plezier. Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die je energie geven en je helpen te ontspannen, bijvoorbeeld sporten of leuke dingen doen met vrienden.
  • Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor je mentale gezondheid. Probeer elke nacht ten minste 7 tot 8 uur te slapen en probeer een regelmatig slaapschema aan te houden.
  • Praat over je gevoelens. Het is belangrijk om open te zijn over je gevoelens en gedachten. Praat met vrienden, familie of een professional als je merkt dat je niet goed in je vel zit, last hebt van stress of je erg veel zorgen maakt.
  • Experimenteer met mindfulness. Mindfulness kan helpen om stress en angst te verminderen. Door elke dag een paar minuten te mediteren of je aandacht te focussen op het huidige moment en je ademhaling.
  • Zoek professionele hulp. Als je merkt dat je mentale gezondheid echt lijdt onder de druk van werk of andere factoren en een gesprek met een goede vriend niet meer helpt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Dit kan een coach zijn of psycholoog of ga naar je huisarts en bespreek je klachten. Wacht niet af tot het vanzelf over gaat, maar kom in actie.

Als manager Gen Z ondersteunen op de werkvloer 

Een goede fysieke en mentale gezondheid is voor Gen Z een belangrijk fundament om langdurig impact te kunnen maken. En jij als manager kunt hierin ook een belangrijke rol spelen. Door een gezonde en veilige werkomgeving te creëren waarin de youngprofessional zich optimaal kan ontwikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat  GenZ‘ers waarde hechten aan:

  • Een flexibele werkomgeving waarin ook mogelijkheden voor thuiswerken geboden worden.
  • Flexibele werktijden. De mogelijkheid en vrijheid om (deels) zelf te bepalen wanneer ze werken.
  • Voldoende momenten om te ontspannen tijdens werk.  Denk hierbij aan het creëren van mogelijkheden voor (wandel)pauzes, sport of yoga.

En, last but not least, alleen door echt tijd vrij te maken, te luisteren en oor te hebben voor wat er speelt weet je wat er speelt en herken je stress signalen tijdig en kun je deze bespreekbaar maken en tackelen.

Vroegtijdig professionele hulp zoeken 

Als je merkt dat er meer nodig is dan zijn er verschillende professionele hulpbronnen beschikbaar zoals coaches, psychologen en therapeuten. Zij kunnen helpen bij het aanpakken van specifieke mentale gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te onthouden dat het zoeken van hulp een teken is van kracht en dat het beter is om vroegtijdig hulp te zoeken voordat problemen verergeren. 

De mentale gezondheid van young professionals is een belangrijk onderwerp dat serieus moet worden genomen. In de eerste plaats door henzelf, maar zeker ook door jouw als manager. Het is belangrijk dat young professionals leren hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen en hoe ze hun mentale gezondheid kunnen beschermen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.  Het mooiste is als de youngprofessional zichzelf goed leert kennen en weet wat hij nodig heeft om zijn mentale gezondheid te versterken zodat hij beter om kan gaan met de uitdagingen van het leven. 

 Eager for more?

Wil je meer weten over wat Gen Z belangrijk vindt op de werkvloer en wat hun uitdagingen zijn? Download dan onze whitepaper!