|

Wat is een traineeship?

 

Je bent (bijna) afgestudeerd, de wereld ligt voor je open, maar wat nu? Kiezen voor die hippe startup, voor een grote corporate werken of zelf gaan ondernemen? Heb je al eens gedacht aan een traineeship? Ontdek wat een traineeship is en nog belangrijker, wat de ingrediënten zijn van een goed en succesvol traineeship!

Een traineeship is een bewezen formule voor de start van een succesvolle carrière. Het biedt de mogelijkheid in korte tijd veel te leren, over jezelf, werk en een werkgever. Je ziet in de praktijk een wirwar van diverse traineeships met grote onderlinge verschillen. Zaak dus om het kaf van het koren te scheiden. Een traineeship kent vele verschijningsvormen en kan zowel vak- als managementgericht zijn. In de basis is de definitie van een traineeship eigenlijk simpel, namelijk: een junior functie waarbij het werken wordt gecombineerd met een ontwikkelprogramma.

Checklist:

Wat is een goed traineeship?

Dat klinkt interessant, maar wanneer is een traineeship nu eigenlijk echt goed? Hier een checklist.

 

  • Het traineeship heeft een helder doel. Je moet weten waarvoor je wordt opgeleid en wat je toekomstperspectief daarbij is.
  • Er is een heldere profielomschrijving.
  • Het gaat om een volwaardige functie met bijbehorende verantwoordelijkheden en salaris. Een traineeship is dus zeker geen stage! In deze baan doe je meerdere projecten om verschillende aspecten van het werk en de werkgever te leren kennen.
  • Er is sprake van een ontwikkelprogramma met een vastomlijnde structuur, inhoud en duur. Dit is dus meer dan een paar cursussen. Je weet dus welke trainingen en begeleiding je krijgt.
  • Bij een goed traineeship is er zowel aandacht voor persoonlijke als professionele ontwikkeling. De focus en balans kan variëren, maar beide moeten aanwezig zijn. Bij een vakinhoudelijk traineeship focus je meer op hard-skills dan bij een generiek management traineeship.
  • Wat zeker niet vergeten mag worden is de coaching en begeleiding. Maar al te vaak is dit een sluitpost; het wordt er door iemand wel even bij gedaan. Goede coaching en begeleiding vergt echter expertise, tijd en aandacht. Bijvoorbeeld door een opgeleide coach die niet direct betrokken is bij je dagelijkse werkzaamheden en met wie je periodiek afspreekt. Naast de coaching is het ook van belang dat je manager tijd vrijmaakt voor begeleiding en mentoring.
  • Een krachtig leerinstrument is ook het leren van andere trainees. Niet voor niets dat in goede traineeships leren van elkaar gefaciliteerd wordt, bijvoorbeeld in de vorm van een intervisie.

Wanneer is een traineeship succesvol?

 

Wat een succesvol traineeship onderscheidt van een goed traineeship is dat alle elementen onderling met elkaar verbonden zijn en elkaar daardoor versterken. Ook is de cultuur in de organisatie erg belangrijk. Een cultuur waarin jij als trainee aandacht krijgt, wordt uitgedaagd, je gesteund voelt en de ruimte krijgt om fouten te maken. Want, van fouten maken leer je ten slotte het meeste.

 

Eigenlijk kan je alleen spreken van een succesvol traineeship als dit ook aansluit bij jouw doelen, wie jij bent en wat jij zoekt. Uit onze ervaring weten we dat niet de kennis, maar het karakter en het gedrag bepalen in hoeverre je daadwerkelijk succesvol zal zijn. Succes betekent immers overal: zelfbewust zijn, verantwoordelijkheid nemen, verbinden, gedreven en daadkrachtig zijn, goed samenwerken en met je enthousiasme en bevlogenheid anderen inspireren. Deze eigenschappen hebben een hoog voorspellende werking voor succes en laten zich niet aflezen van een cv!

 

De keuze voor een traineeship is vooral een persoonlijke afweging. Dit is belangrijk omdat de organisatie met een traineeship een bepaald doel heeft. Het is dus wel zo verstandig als dit ook past met het doel wat jij voor ogen hebt. Een traineeship is een mooie kans om veel te leren, je snel te ontwikkelen en daarmee een mooie basis te leggen voor een succesvolle carrière. Het zou zonde zijn als een traineeship van jou iets wil maken dat je niet wilt worden.

Weet je nog niet precies welke kant je loopbaan op moet gaan?

 

Er zijn ook traineeships die een wat meer algemene insteek hebben en je in staat stellen om veel over jezelf te leren en bij verschillende organisaties uitdagende projecten te doen. Hierin ontwikkel je persoonlijk leiderschap, dat is het kompas van waaruit jij je verbindt met anderen en de organisaties waarvoor je werkt. Dit uit zich in vragen stellen in plaats van aannames doen, collega’s betrekken, zaken voor elkaar krijgen en zo mensen meekrijgen in de noodzakelijke veranderingen. Klinkt dit interessant? Misschien is het Management Traineeship dan iets voor jou!

 

Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap start met een goed zelfbewustzijn. De assessments, trainingen, coaching en intervisies van Ormit Talent zijn dan ook vooral gericht op het stimuleren van het leervermogen en andere persoonlijke kwaliteiten waarvan we weten dat die bijdragen aan een succesvolle carrière,

Ga jij het verschil maken met jouw talent?

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

De kracht van nieuwsgierigheid

Toptalent: organisaties vechten er om. De ‘war for talent’ is volop gaande. Het verliezen van toptalent is sinds de opkomst van COVID-19 het grootste risico voor de lange termijn groei van organisaties. Het vinden, aantrekken en behouden van talent is topprioriteit. Maar wat zoeken talenten in een baan?