|

Wat is het verschil tussen een management traineeship en een consultancy job?

Banen in de consultancy en management traineeships zijn veruit het meest gewild onder studenten en starters. Dat begrijpen wij binnen Ormit Talent maar al te goed. Hoe dat komt? Beide bieden unieke kansen voor persoonlijke ontwikkeling en groei. En bij beide voer je verschillende opdrachten uit bij verschillende organisaties, afdelingen en rouleer je optioneel tussen verschillende sectoren.

Zowel een traineeship als een consultancy job bieden dé kans om legitiem te jobhoppen en een kijkje in verschillende keukens te nemen. Maar wat zijn nou de verschillen en overeenkomsten en hoe bepaal je wat het beste bij je past?  

Consultancy: Een wereld vol uitdagingen 

Zoals de naam eigenlijk al zegt, richt consultancy zich op het geven van advies. En zet men expertise in om klanten te helpen bij het oplossen van specifieke problemen of het verbeteren van hun prestaties. Nadruk ligt hierbij op het analyseren van situaties, het stellen van diagnoses en het geven van aanbevelingen en oplossingen. Consultants worden dan ook vaak ingehuurd vanwege hun expertise op een bepaald gebied. Hoewel ze soms betrokken kunnen zijn bij de implementatie van hun aanbevelingen, ligt de nadruk meestal op het analyseren van problemen en het bieden van advies. 

Traineeship: Jouw reis naar groei en ontwikkeling

Net als in consultancy draait het bij Ormit om het oplossen van problemen, ontwikkelen van strategieën en waarde toevoegen aan organisaties. Echter ligt de focus daarbij meer op het implementeren en het realiseren van verandering dan het adviseren hierover. Als Ormit trainee werk je daarbij veelal projectmatig, waarbij je verantwoordelijk bent voor het bereiken van specifieke doelen en deliverables binnen een gestelde tijd. Dit vergt naast analytisch en probleemoplossend vermogen ook leiderschapskwaliteiten.  

De invulling kan echter variëren. Je kunt bijvoorbeeld een opdracht uitvoeren waarbij je concrete resultaten behaalt. Maar het kan ook zijn dat je jouw probleemoplossend vermogen inzet om het verschil te maken terwijl je meewerkt op een afdeling, een team aanstuurt of bijdraagt aan teamontwikkeling in een rol als Scrum Master. Maar wellicht het belangrijkste verschil is dat wij dit alles vooral gebruiken om jou te laten leren.  

Ormit Consultancy+? De brug tussen projectmatig werken en persoonlijke groei

Een belangrijk verschil tussen consultancy en Ormit Talent is de focus op persoonlijke groei en ontwikkeling. Het doel van consultancy organisaties is vooral gericht op adviseren van klanten. Bij Ormit ligt de nadruk op jouw ontwikkeling. Ja, wij verwachten dat je presteert en de verwachtingen van onze klanten overtreft. Maar het gaat ook om jou de ervaringen en omgeving te bieden waarin jij  groeit en je volledige potentieel benut. Bij Ormit Talent ontwikkel je jouw persoonlijke leiderschapsstijl en leer je reflecteren op je ervaringen. Je wordt aangemoedigd om risico’s te nemen, fouten te maken en hiervan te leren. Tijdens je traineeship staan mentoren en coaches klaar om je te ondersteunen in dit proces. Hierdoor kun je stellen dat Ormit een soort “consultancy+” is, waar je uitdagende projecten krijgt bij verschillende organisaties, maar ook er ook een sterke focus op jouw persoonlijke ontwikkeling.  

Wat is de juiste keuze voor jou?

Consultancy biedt de mogelijkheid om snel ervaring op te doen en waarde toe te voegen aan organisaties. En je te ontwikkelen op een bepaald expertise gebied. Tijdens een traineeship bij Ormit Talent combineren we consultancy-elementen met een sterke focus op leiderschap, persoonlijke groei en ontwikkeling.

De keuze tussen beide opties hangt af van wat jij belangrijk vindt in de huidige fase van je carrière. Ga je voor de uitdagingen en resultaten van consultancy, of wil je daarnaast ook investeren in jezelf en jouw leiderschapspotentieel ontwikkelen? En wil je ontdekken waar jouw talenten en ambities liggen, om zo een optimaal fundament onder je carrière te leggen?  

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het aansluit bij jouw ambities en persoonlijke groei.

Nieuwsgierig naar ons gecertificeerde ontwikkel programma?

Ben je geïnteresseerd in een traineeship en wil je weten wat die van Ormit zo uniek maakt? Wat nou precies de reden is waarom de meeste talenten voor Ormit kiezen? Dat zit ‘m in ons gecertificeerde ontwikkel programma.

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

6 redenen waarom trainees zo succesvol zijn

Jonge, onervaren trainees presteren vaak verrassend goed en soms zelfs beter dan hun ervaren collega’s. Wat maakt dat trainees zo succesvol te zijn? 

Mitch zijn verhaal @DELA

Als Management Trainee zit Mitch van Dijk momenteel op opdracht bij DELA. Nieuwsgierig hoe hij zijn opdracht vindt? Lees snel verder.

Gen Z begeleiden op de werkvloer: Uitdagen met een vangnet!  

Gen Z is opgegroeid in een wereld vol mogelijkheden. Dit is natuurlijk fantastisch, maar kan ook overweldigend zijn. Het roept vragen op als: Hoe breng ik focus aan? Wanneer doe ik het goed? In het onderzoek dat Ormit Talent heeft uitgevoerd onder 800 Gen Z’ers geven ze dan ook aan behoefte te hebben aan zowel vrijheid als aan duidelijke doelen en kaders.