|

Hoe herken je een goed traineeship?

Traineeships zijn hot en happening. En een manier waarop bedrijven jonge mensen hopen te enthousiasmeren. Een aantal trainingen op de planning en een mentor toegewezen krijgen zou in principe al kwalificeren als een traineeship. Maar is dat ook zo? 

Het is aan jou om te filteren en een goed traineeship te kiezen wat het beste bij jou past en het beste jouw potentieel kan laten groeien. Maar, hoe herken je dan een goed traineeship? 

Check 1: Is er een duidelijke visie?

Ieder bedrijf kan in principe zelf een traineeship opzetten of een extern bedrijf inhuren om een traineeship te verzorgen. Hou wel in je achterhoofd dat het een grote verantwoordelijkheid is om mensen te begeleiden en te ondersteunen. Ook is het belangrijk om een duidelijk doel en een heldere visie te hebben. Organisaties die dat goed op papier hebben staan zijn zich vaak ook bewust van de meerwaarde die trainees hebben. Heeft een bedrijf een selectieprofiel voor een trainee? Top! Dan is er vaak ook een duidelijke visie aanwezig, dit laat namelijk zich dat het bedrijf weet wat ze willen en zoeken in een trainee.

Check 2: Biedt het traineeship een ontwikkelprogramma? 

We weten al dat het een grote verantwoordelijkheid is om mensen te begeleiden en te ondersteunen (check 1). Structuur hieraan geven werkt aan beide kanten prettiger dan van hot naar her gestuurd worden. Hiervoor heb je een integraal ontwikkelprogramma nodig. Hoe willen ze jou dingen leren? Welke onderwerpen zijn van belang? Welke trainingen worden gegeven? Hoe word je begeleidt? Hoe transparanter bedrijven zijn in dit programma, hoe beter. Check dus ook de communicatie van bedrijven over hun aanpak en programma.  

Check 3: Heb je een vangnet?

Heb je een fout gemaakt? Goed zo! Van fouten leer je het snelste, al kan het soms wat pijnlijk of ongemakkelijk zijn. Het is dan ook belangrijk om te werken in een omgeving waar je fouten mag maken en dat je daar ondersteuning bij krijgt. Je moet dus een goed vangnet hebben. Als young professional kan het moeilijk zijn aan het begin van je professionele leven om jezelf te navigeren en jezelf houding weten te geven. Je komt jezelf tegen en leert jezelf beter kennen. Dit verdient ook het nodige vangnet om jezelf hier volledig aan toe te kunnen geven zonder angst. Deze duik in het diepe zal het uiteindelijk allemaal waard zijn! 

Check 4: Wat is de werkomgeving?

Hoe wil jij aan de slag gaan? Ben je een team-player of houd jij van zelfstandigheid? Wil jij graag samen beginnen met mede-trainees in een groep? Deze verschillende werkomgevingen kennen allemaal hun eigen krachten. Een groep mede-trainees kan jou mogelijk helpen met het geven en ontvangen van advies, feedback en to keep the vibes up! Een juiste werkomgeving kan ervoor zorgen dat jij opbloeit of niet. Het is onze mening dat een omgeving waar je fouten mag maken, waar je ondersteuning krijgt en jezelf zo breed mogelijk mag ontwikkelen, het beste is om in op te bloeien.  

Check 5: Wat is jouw waarde?

Wees bewust van jouw waarde die je bijdraagt aan het traineeship. Het kan nogal spannend zijn om deel uit te maken van een groot bedrijf als trainee. Het is dan ook van belang om bewust te zijn van jouw kwaliteiten en de waarde die jij toevoegt. Een traineeship is uitdagend en daarom des te meer belangrijk dat jij goede begeleiding en trainingen krijgt. Niet ieder traineeship is hetzelfde. Wees dus goed voorbereid! 

Nieuwsgierig naar ons gecertificeerde ontwikkel programma?

Ben je geïnteresseerd in een traineeship en wil je weten wat die van Ormit zo uniek maakt? Wat nou precies de reden is waarom de meeste talenten voor Ormit kiezen? Dat zit ‘m in ons gecertificeerde ontwikkel programma.

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Wat is het verschil tussen een management traineeship en consultancy?

Banen in de consultancy en management traineeships zijn veruit het meest gewild onder studenten en starters. Dat begrijpen wij binnen Ormit Talent maar al te goed. Hoe dat komt? Beide bieden unieke kansen voor persoonlijke ontwikkeling en groei. En bij beide voer je verschillende opdrachten uit bij verschillende organisaties, afdelingen en rouleer je optioneel tussen verschillende sectoren. Het is de kans om legitiem te jobhoppen en een kijkje in verschillende keukens te nemen. Maar wat zijn nou de verschillen en overeenkomsten en hoe bepaal je wat het beste bij je past?

Mitch zijn verhaal @DELA

Als Management Trainee zit Mitch van Dijk momenteel op opdracht bij DELA. Nieuwsgierig hoe hij zijn opdracht vindt? Lees snel verder.

6 redenen waarom trainees zo succesvol zijn

Jonge, onervaren trainees presteren vaak verrassend goed en soms zelfs beter dan hun ervaren collega’s. Wat maakt dat trainees zo succesvol te zijn?