|

De opkomst van de Analytics Translator

Data is goud waard en wie er niet in investeert, loopt achter. Elk bedrijf verzamelt tegenwoordig ontelbaar veel data, waarmee brede databases worden opgebouwd. Maar dan?

Steeds meer bedrijven merken dat de kwaliteit van hun interne communicatie te kort schiet als het aankomt op praktische inzet van de gewonnen data. Informatie die uit data naar voren komt wordt niet goed begrepen, verkeerd opgevolgd en doelen worden dus niet gehaald. Volgens onderzoek van McKinsey is dit zo’n groot probleem dat slechts 18% van de ondernemers vertrouwen heeft in het effectief inzetten van hun data.

Dit heeft ertoe geleid dat er een specifieke rol is bedacht om het gat te dichten tussen de verschillende afdelingen: de Analytics Translator, ook wel Data- of Business Translator genoemd. Een verbindende factor tussen aan de ene kant het datateam en aan de andere kant het managementteam die ervoor zorgt dat iedereen elkaar begrijpt. Met als doel data gericht in te zetten en de inzichten te vertalen naar praktisch uitvoerbare acties. Misschien herken je raakvlakken van een Analytics Translator met de taken die een Product Owner uitvoert. Hoewel een Product Owner voor een deel Analytics Translator vormen aan kan nemen, is echter niet elke Analytics Translator ook een Product Owner.

Wat doet een Analytics Translator?

Samen met de business stelt de Analytics Translator problemen vast die met behulp van data kunnen worden opgelost en prioriteert deze. Vervolgens bedenkt hij of zij samen met het Data Science team welke data nodig is en spoort deze op.

Een Analytics Translator werkt als brug tussen aan de ene kant de technische kant (Data Professionals/Scientists) en aan de andere kant het managementteam dat verantwoordelijk is voor de besluitvorming. Ze begrijpen wat de organisatie nodig heeft en zijn slim genoeg op data gebied, zodat ze bevindingen op een begrijpelijke manier kunnen overbrengen. Met hun enthousiasme en vindingrijkheid weten ze hoe ze met beide partijen op level kunnen communiceren. Ze kunnen zichzelf goed inleven in de functies van de datawetenschappers en begrijpen de behoeften van de besluitvormers. Dat zorgt ervoor dat een Analytics Translator door beide partijen wordt gerespecteerd.

 

Hoe helpen Analytics Translators organisaties?

Analytics Translators zien kansen in hoe data de business kan helpen. Het datateam programmeert en maakt modellen om vragen aan de zakelijke kant te beantwoorden. Een Analytics Translator vertaalt de daaruit komende resultaten naar toepasbare informatie die van waarde is voor de bedrijfsvoering.

Omdat Analytics Translators zakelijke doelstellingen van organisaties begrijpen, kunnen ze op basis van de bevindingen van de datawetenschappers zakelijke acties identificeren en de beslissers binnen het bedrijf adviseren.

Data dient als cruciale input voor het nemen van zakelijke beslissingen, maar is niet het enige criterium waar rekening mee moet worden gehouden. Een Analytics Translator helpt bij het richting geven aan beslissingen met een holistische kijk. Hiervoor weegt hij de verschillende gevolgen van data gebruik af.

Suzanne Thomasson (Analytics Translator Ortec): ‘De hele dag staat de vraag “waar liggen de behoeftes”, centraal. De Analytics Translator houdt als helikopter al de lopende projecten in de gaten en helpt waar het nodig is.’

Welke vaardigheden heeft een Analytics Translator?

Kenmerkende vaardigheden voor een succesvolle Translator zijn:

  •  Een natuurlijke nieuwsgierigheid om zo dieper inzicht in de problemen te krijgen (zowel aan de zakelijke kant als aan de data kant)
  • Kritische blik, wat is nu belangrijk en wat (nog) niet
  • Vertrouwen om iedereen op elke afdeling uit te dagen
  • Diepgaande kennis over zakelijke vereisten en termen die daarbij horen (vak jargon)
  • Technische skills; een gedegen kennis van de basis van data & analytics
  • Vertalen van (soms) ingewikkelde taal naar toegankelijke en begrijpbare taal waar anderen baat bij hebben
  • EQ (emotionele intelligentie) om goed te kunnen communiceren met de verschillende persoonlijkheden in het bedrijf en ze ook goed te begrijpen
  • Met bovenstaande vaardigheden in combinatie met brengt de Analytics Translator de verschillende stakeholders gemakkelijk in beweging.

Verschil Tussen Data Scientist en Analytics Translator

Er zit een groot verschil tussen de twee. Een Data Scientist past graag modellen toe op de data waar algemene resultaten uitkomen. Het liefst bouwt hij of zij de hele dag door zulke modellen met als doel dat het wordt ingezet om de business te helpen. Dat het daadwerkelijk wordt ingezet voor de besluitvorming is echter niet de taak van een Data Scientist. Een Analytics Translator daarentegen probeert inzichten uit de uitkomsten te vergaren en stelt zichzelf constant de vraag: hoe kan onze organisatie hier in de praktijk iets aan hebben? Een Analytics Translator is dus een stuk pragmatischer ingesteld.

 

Is een Analytics Translator nuttig voor jouw organisatie?

In elke organisatie waar data wordt ingezet om bedrijfsvoering op af te stemmen kan een Analytics Translator nuttig zijn. Het kan de missing link zijn waardoor alles ineens op zijn plaats valt. Hij of zij ziet kansen en mogelijkheden die anderen simpelweg over het hoofd zien. Met een Analytics Translator minimaliseer je de frustratie van miscommunicatie en maximaliseer je het rendement uit je data. Wanneer je als organisatie veel data verzamelt en opslaat, maar het niet leidt tot slagvaardige besluitvorming aan de voorkant, waarom verzamel je het dan? De oplossing ligt in de communicatie. De kans bestaat dat de aangewezen persoon voor deze rol zich al in je organisatie begeeft. Omdat ze het bedrijf al kennen, geeft dat een groot voordeel om een succesvolle Analytics Translator te worden. Het is van groot belang dat hij of zij communicatief sterk is. Daarnaast is het een absolute pré dat hij of zij gemotiveerd is om het gat tussen het datateam en het managementteam van de organisatie te dichten.

Suzanne Thomasson: ‘Stel, het technische team gaat aan de slag met een vraag van de zakelijke kant, dan is het belangrijk dat de communicatie goed verloopt. De interpretatie kan verschillen van de daadwerkelijke vraag, een Analytics Translator weet precies hoe een zakelijke vraag moet worden uitgelegd aan het datateam om de goede output te genereren. Hij of zij zorgt ervoor dat alle ruis op de lijn verdwijnt en de communicatie doelgericht verloopt.’

 

Een Analytics Translator in plaats van een Data Scientist?

Hoewel een dubbelrol zeker tot de mogelijkheden behoort, ligt het niet voor de hand. Dat komt omdat een typische Data Scientist vaak niet de vaardigheden bezit om een succesvolle Analytics Translator te zijn. Andersom geldt dit natuurlijk ook. In een enkel geval komt het voor dat het wel werkt. Daarnaast heb je allebei de rollen zeker nodig, dus vervangen zal zeker niet gebeuren. De rol van Analytical Translator is een mooie toevoeging aan de almaar groeiende data gerelateerde baanmogelijkheden, en zal ook zeker zorgen voor meerwaarde aan de zakelijke kant van bedrijven. Maar vergeet niet dat het niet kan bestaan zonder goede Data Scientists en vice versa.

Lijkt het je leuk om Analytics Translator te worden?

Ontdek dan het data traineeship bij Ormit Talent.

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Gen Z: altijd online, hoe ondersteun je ze bij een gezonde work-life balance? 

Generatie Z is opgegroeid in een tijdperk waarin technologie een grote rol speelt in hun leven en werk. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij altijd en overal bereikbaar zijn en constant bezig zijn met werk. Dit kan leiden tot overwerken, burn-out en andere gezondheidsproblemen. Het hebben van een gezonde work-life balance is daarom essentieel voor het behoud van hun fysieke en mentale gezondheid. 

Voorbij het salarisspel

Het behouden van Gen Z-talent is geen gemakkelijke taak. Die frisse geesten met een uniek gevoel voor stijl en een diep verlangen naar een gezonde balans tussen werk en privé. Het is een overwinning om hen aan boord te krijgen, maar ervoor zorgen dat ze blijven is waar het echt om draait.

Wil Gen Z te veel te snel?

Het in balans brengen van de ambitie van Gen Z met de behoefte aan geduld en groei op de werkvloer brengt uitdagingen met zich mee. Beïnvloed door sociale media botst hun verlangen om te groeien soms met de realiteit van professionele ontwikkeling. Hoe breng je het belang van leren in hun huidige functies over en motiveer je hen om te blijven?