|

Van faxen tot feedback: Een terugblik op het eerste multi company traineeship in Nederland  

Ormit Talent viert haar dertigjarig bestaan, en wie beter om ons een kijkje te geven in het verleden dan een van de allereerste trainees, Anke Zuidema, Manager Corporate HRM en Organisatieontwikkeling bij Rijkswaterstaat. In een boeiend gesprek nemen we een duik in de tijd waarin mobiele telefoons nog geen alledaags bezit waren en communicatie verliep via faxen. 

De pioniersfase: het eerste traineeship

Anke deelt haar herinneringen aan de begindagen van Ormit Talent, toen het traineeship nog in de kinderschoenen stond en een traineeship iets nieuws was op de arbeidsmarkt. Vooral een traineeship waarbij je opdrachten doet bij verschillende organisaties, een multi company traineeship.  Tegenwoordig vliegen de traineeships je om de oren. Daarom is het wel belangrijk om als organisatie kwaliteit te blijven bieden, want het ene traineeship is het andere niet. En hoe belangrijk is het om jongeren een waardevolle start van hun carrière te geven?  

Maar hoe was het in die begintijd? En wat was er anders dan nu of is er altijd al geweest? In die tijd was Anke onderdeel van de allereerste trainees in pool 1. Een pool is een groep van 6 tot 12 trainees die samen het traineeship doorlopen. Wist je dat binnenkort pool 125 hun traineeship start? 

Bij zo’n beginfase horen ook kinderziektes of opstart-struggles. Zo werden trainees gematcht op een opdrachtgever, maar was de opdrachtgever aan de andere kant van het land. Hoe kwamen de trainees daar? En wat is een passend en marktconform salaris voor de trainees? Een traineeship was nog nieuw. Dus een blauwdruk of voorbeeld was er niet.  

Leren van en door elkaar: de Ormit sleutel

Gelukkig was al wel vrij snel het voordeel van het traineeship merkbaar. En dat is 30 jaar later nog steeds hetzelfde. Eén van de kernwaarden die Ormit altijd heeft gekenmerkt, is ‘eager to learn.’ Anke benadrukt dat hoewel het in het begin spannend kan zijn, het traineeship je daadwerkelijk veel oplevert. Je leert jezelf als persoon en professional kennen. Je ontwikkelt o.a. zelfkennis, communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. “Je relatie met anderen verbetert ook,” voegt ze met een glimlach toe. Het programma begon als een gescheiden training voor de eerste pool, maar al snel werden de grenzen doorbroken en vonden trainees uit verschillende pools elkaar, waardoor een waardevolle mix van ervaringen ontstond. Je eigen poolgenoten ken je inmiddels beter, maar als je vervolgens ook feedback en het perspectief van anderen hoort, leer je daar nog weer meer van. 

De kracht van generalisme en cultuur

Waarom koos Anke voor het traineeship? “Ik ben een generalist, omdat ik me nergens echt goed in voelde. Maar dat is juist mijn kracht, mijn specialisme is dat ik een generalist ben.” legt ze uit. Na haar tijd bij Ormit Talent was dit een conclusie van Anke. Door het generalisme is ze in staat om op een bepaald abstractieniveaunaar zaken te kijken, dingen te verbinden en projectmatig en procesmatig te werk te gaan.  

Ook de cultuur was voor haar van groot belang bij de keuze voor een organisatie, iets waar ze tijdens haar studie minder over had gehoord. Door verschillende organisaties te verkennen, van de formele vermogensbeheerder Robeco tot het technische bolwerk Urenco, ontdekte ze wat echt bij haar paste. Typisch iets om te ervaren tijdens een traineeship waarin je een kijkje in de keuken krijgt bij verschillende organisaties.  

De ervaringen die blijven

Nu, jaren na haar Ormit-traineeship, draagt Anke nog steeds lessen met zich mee. Organisatiesensitiviteit, snel aanpassingsvermogen, en het belang van feedback zijn slechts enkele van de waardevolle vaardigheden die ze tijdens het programma heeft opgedaan. Ze benadrukt het belang van het snel eigen maken van nieuwe omgevingen, een vaardigheid die ze op latere interim-klussen goed kon toepassen. En dat ze ook ervaart hoe anders dat is ten opzichte van professionals die niet een traineeship gevolgd hebben. Door de verschillende opdrachten in haar traineeship heeft Anke snel door hoe de hazen lopen en wat haar rol en toegevoegde waarde kan zijn. 

Ormit’s evolutie: Altijd voorop in leiderschapsontwikkeling

Met de vraag hoe Ormit zich in de afgelopen dertig jaar heeft ontwikkeld, benadrukt Anke dat de organisatie voortdurend een pionier is geweest in leiderschap en het ontwikkelen hiervan. Ze heeft het zien groeien en professionaliseren, altijd in de voorhoede van de markt, constant toetsend en vernieuwend. 

Advies aan nieuwe trainees en organisaties

Voor de huidige trainees heeft Anke een simpele, maar krachtige boodschap: “Haal eruit wat erin zit. Ga uit je comfortzone. Maak fouten, want dit is de omgeving waar dat kan.” Voor organisaties die jong talent nodig hebben, beveelt ze Ormit-trainees aan. Ze brengen toekomstig leiders binnen, individuen met dat beetje extra waardevols. De selectie die talenten hier doorlopen is een uitgebreide en strenge, weet Anke. Echt de toptalenten worden aangenomen. Iets waar organisaties keer op keer weer in bevestigd worden als ze een Ormit trainee in hun team hebben. 

Other happy clients

Wil jij ook zo’n management traineeship met een blijvende impact?