Van ondernemer in India naar Engineering lead bij ASML
De carrière van Annamalai is een verhaal en bewijs van veerkracht, leren en aanpassingsvermogen. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-India, heeft hij een bachelor’s degree in werktuigbouwkunde en een master in Engineering Management behaald. Dit verhaal volgt zijn weg van het starten van zijn eigen onderneming tot zijn deelname aan een persoonlijk ontwikkelingsprogramma ondersteund door Ormit Talent, wat leidde tot een succesvolle loopbaan bij ASML.
Van ondernemen in India naar een Master Degree in Europa
Annamalai’s reis begon met een ambitieuze stap in de automotive sector. Gedreven door zijn ondernemersinstinct lanceerde hij een startup, die hij een jaar lang volhardend nastreefde. Ondanks zijn beste inspanningen behaalde de onderneming niet het succes waarop hij had gehoopt. Deze tegenslag voedde echter alleen maar zijn verlangen om meer te verkennen en te leren.
Besluitend zijn horizon te verbreden, begon Annamalai aan een reis door Europa. Hij volgde een masteropleiding in Engineering Management in Londen, vooral aangetrokken door de aantrekkingskracht van de stad. Deze periode was transformatief; het bood hem inzichten in de Europese werkcultuur en operationele dynamiek. Het was ook tijdens deze periode dat hij zijn vriendin ontmoette, met wie hij uitgebreid reisde en woonde in plaatsen zoals Schotland en Tenerife.
Settelen in Nederland
Met zijn verlopen Britse visum en een nieuwe kijk op het leven koos Annamalai Nederland als zijn volgende bestemming. De reputatie als expat-vriendelijk land met voldoende Engelstalige carrièrekansen maakte het een ideale keuze. Zes jaar geleden maakte hij Nederland zijn thuis.
Start bij Ormit Talent en voor hem onbekend ASML
Wonend in Amsterdam ontdekte Annamalai in zijn zoektocht naar werk Ormit Talent. Middenin het land, met interessante vacatures in de tech branche. Al snel besefte hij dat ASML, waar hij een rol vond in engineering management, gevestigd was in Veldhoven. De reisafstand was voor hem geen issue, want ASML bood een enorme hoeveelheid kansen voor hem. Het ontwikkelprogramma bij Ormit Talent bood meer dan alleen een baan; het beloofde persoonlijke groei en ontwikkeling, wat Annamalai bijzonder aansprak. Hij waardeerde met name de pool van trainees waarin hij terecht kwam. Met hen kon hij samen leren, ervaringen delen en ook vrienden maken met mede-expats.
Het selectieproces en leercurve
Reflecterend op zijn selectieproces bij Ormit Talent, herinnert Annamalai het zich als een uitgebreid traject met CV-screenings, psychologische en persoonlijkheidstests, en een assessmentdag. Maar alleen dat traject was voor hem al heel waardevol. Elke stap bood een leermogelijkheid. Hij voelde zich gehoord en uitgedaagd, wat enorm bevredigend was. Zelfs als hij de baan niet had gekregen, was dit voor hem alsnog van onschatbare waarde, geeft Annamalai aan.
Het deel uitmaken van een hechte groep van zes trainees blijkt tijdens het traineeship van 2 jaar ook echt een hoogtepunt. Hoewel ze niet rechtstreeks samenwerkten, bevorderden hun meetings, contactmomenten en gezamenlijke trainingssessies diepe verbindingen. Deze vriendschappen maakte het leren effectiever en plezieriger, omdat er wederzijds begrip en ondersteuning was.
Culturele aanpassingen en professionele groei
Bij zijn start bij ASML merkte Annamalai een significant verschil tussen deze cultuur en die van Ormit Talent. Waar Ormit de nadruk legt op persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie, richt de cultuur bij ASML zich meer op technische expertise en kennis. Hij merkt op dat velen bij ASML het moeilijk vinden om zich bezig te houden met zelfreflectie en persoonlijke gesprekken, ondanks hun intelligentie.
Annamalai’s achtergrond en training bij Ormit Talent bereidden hem goed voor op deze omgeving. Want hoe begin je wel een persoonlijk gesprek in een omgeving waar dat minder gebruikelijk is? Bovendien leerde hij het belang van meerdere perspectieven zien. Er is vaan geen absolute waarheid. Deze openheid voor verschillende standpunten was cruciaal in zijn rol, vooral wanneer hij vergaderingen leidde en de ideeën van senior collega’s moest uitdagen.
Dit was overigens voor Annamalai ook één van zijn leerpunten. Cultureel gezien is het ‘not done’ om weerwoord te geven aan mensen die meer ervaren of ouder zijn dan jij. Dit is iets wat hij in zijn carrière echt heeft moeten leren en waar de coaching van Ormit Talent goed van pas kwam.
Loopbaanontwikkeling bij ASML
Annamalai’s carrière bij ASML begon als Management Trainee, waarna hij de rol van Integrator op zich nam. Deze praktische rol stelde hem in staat om diepgaande kennis op te doen over de machines. Na zeven maanden gaf hij te kennen op zoek te zijn naar nieuwe uitdagingen, wat leidde tot zijn rol als Main Deliverable Owner/Jr. Project Lead, waar hij de teamcultuur vormgaf en Agile methodologieën implementeerde.
Ondanks uitdagende periodes wist Annamalai deze om te zetten in kansen. Hij creëerde een Product Owner rol voor zichzelf en werd later uitgenodigd om Projectleider te worden. Zijn reis benadrukt het belang van aanpassingsvermogen, continu leren en je ambities ook kenbaar maken.
Advies voor starters op de arbeidsmarkt
Annamalai’s advies voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt is eenvoudig, maar waardevol: have fun. Hij gelooft dat genieten van de reis essentieel is, omdat alles vanzelf wel op zijn plek valt. Een open geest behouden en ontvankelijk zijn voor nieuwe ervaringen zijn de sleutels tot een succesvolle carrière.