Ormit Talent x ASML: Hoe persoonlijke groei technisch vakmanschap versterkt
Ian Sprong is inmiddels alweer 11 jaar lang werkzaam bij ASML. Hij is daar in de eerste talent pool van Ormit Talent bij ASML als trainee begonnen en nooit meer weggegaan. Een pool is een groep van 6 tot 12 trainees die samen het traineeship doorlopen. Inmiddels is Ian cluster manager binnen EUV en gaat hij binnenkort een kostenreductieprogramma leiden binnen ASML. Als lid van de eerste talent pool bij ASML deelt Ian zijn ervaringen, uitdagingen en waardevolle inzichten over zijn tijd bij Ormit Talent.
Een nieuwe omgeving ontdekken
“De inkt van het contract tussen Ormit Talent en ASML was nog niet eens droog en ik kon al beginnen bij ASML”, blikt Ian terug. “Wat heel fijn is dat je met een groep mensen aan je traineeship begint. Je komt bij een bedrijf binnen dat voor iedereen binnen de pool nieuw is, en ga het dan maar uitzoeken. Dan helpt het dat je dat in een groep kan doen. We zaten met z’n allen in hetzelfde schuitje en we konden goed van elkaar leren. De ondersteuning vanuit Ormit Talent zelf was ook heel fijn. Je Ormit talent development manager begeleid je niet alleen in de eerste stappen van het traineeship, maar juist het hele traineeship. Niet alleen op werkinhoud maar vooral ook op een manier om jou in je kracht te zetten en succesvol te maken.
Een traineeship als gouden greep
Wat voor Ian op papier al interessant leek, vertaalde zich in de praktijk al gauw naar waardevolle ervaringen. “Het was echt een gouden greep. Mede door het traineeship ben ik waar ik nu ben. Je leert een vak bij ASML, maar je leert je ontwikkelen als mens met Ormit Talent. Met je Ormit coach en je pool kun je spiegelen, maar heb je ook een vangnet; als er iets niet goed gaat dan kan je het daar altijd over hebben, ofwel met je poolgenoten of anders met je coach bij Ormit.” Samen in een talent pool zitten was voor Ian echt van toegevoegde waarde: “Het stimuleert om samen te leren, zoals bijvoorbeeld tijdens intervisie, je pakt daardoor dingen beter op en je leert sneller.”
Maar ook nu heeft Ian nog steeds profijt van z’n tijd bij Ormit Talent: “Je traineeship is een hele ervaring, maar je bent je niet echt bewust van wat je daar later nog aan hebt. Na je traineeship doorloop je verschillende rollen en dan kom je ineens situaties tegen die je tijdens je traineeship hebt geleerd. Bijvoorbeeld moeilijke gesprekken voeren, je leert tijdens de trainingen hoe je dat op een veilige en effectieve manier doet. Ormitters haal je er eigenlijk gelijk tussenuit. Je hebt dezelfde achtergrond en zit vaak op één lijn. Bovendien bouw je verschillende netwerken op; bij Ormit Talent zelf, bij ASML en het alumni netwerk van Ormit Talent binnen en buiten ASML is heel groot.”
Samenspel tussen ASML en Ormit Talent
Ook nu nog zijn er talent pools van Ormit Talent werkzaam bij ASML. Volgens Ian vullen ASML en Ormit Talent elkaar goed aan: “Beide organisaties zijn goed in het werven en selecteren van mensen. ASML weet altijd wel technische mensen aan te trekken en Ormit Talent heeft de expertise om het juiste profiel en de juiste persoonlijkheid te kiezen. En kijkt daarbij vooral naar het potentieel van mensen. Toen ASML op zoek was naar young professionals met meer technische kennis, heeft de flexibiliteit van Ormit geholpen om daaropin te springen. Bij ASML heb je een zekere mindset en mentaliteit nodig en Ormit kan daar goed op selecteren.” De visie op hard skills versus soft skills was elf jaar geleden voor beide bedrijven anders. Dat was voor Ian geen belemmering: “Ik kwam in een team waar bewust voor trainees gekozen is, maar ik kwam er later wel achter dat dat niet voor de hele organisatie zo werkt. Maar dat heeft mij niet tegengehouden en samen met ASML en Ormit hebben we dat kunnen ombuigen tot een succesvol programma. Inmiddels is ASML zo hard gegroeid en hebben we ook veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van onze eigen people skills.”
30 jaar Ormit Talent: Trots en verbondenheid
Voor de nieuwe generatie trainees heeft Ian nog een aantal tips: “Hou een open blik. Je stapt in een trein die 300km per uur gaat, maar laat je er niet door overweldigen. Maak gebruik van je coach, als je moeilijke dingen tegenkomt, maar ook als je wat te vieren hebt. En maak gebruik van je pool, je zit in dezelfde levensfase, je hebt dezelfde uitdagingen, je zit in hetzelfde schuitje. Als je ervoor open staat om te leren en naar jezelf te kijken, haal je het maximale uit je traineeship. In een woord ben ik ‘trots’ op mijn tijd bij Ormit Talent. Je bent onderdeel van een groter geheel, je creëert samen een band en als je eenmaal Ormitter bent, blijf je dat voor altijd.