|

De vier grootste risico’s van slechte data governance

Wist je dat slecht opgezette data governance echt nadelig kan zijn voor je organisatie? Niet alleen omdat je beslissingen baseert op onbetrouwbare data, maar ook financieel of qua reputatie! Dat wil toch niemand? Goede data governance is dé basis voor dagdagelijks datamanagement. Door afspraken te maken beperk je de risico’s en kosten bij het verwerken, opslaan en beschermen van data.  

Hieronder omschrijven we de vier grootste risico’s bij (het niet of niet goed implementeren van) data governance

01 Betrouwbare data is key

Onbetrouwbare data? Dan staan je beslissingen op basis van die data op losse schroeven. Met alle gevolgen van dien. Niet (goed) ingerichte data governance kan leiden tot onnauwkeurige of inconsistente data, wat vervolgens kan resulteren in slechte besluitvorming.  

Je begrijpt dat dit een sneeuwbaleffect in je organisatie kan hebben, als onjuistheden een eigen leven gaan leiden. Het zorgt voor extra kosten, gemiste kansen en beperking van je groeimogelijkheden. Volgens een recent onderzoek van Gartner kost een slechte datakwaliteit organisaties gemiddeld 15 miljoen dollar per jaar. 

 

02 Hoe compliant zijn jullie?

Geen enkele organisatie wil te maken krijgen met compliance problemen. Met de privacyregels, zoals GDPR en CCPA, moeten organisaties ervoor zorgen dat ze gegevens verzamelen, opslaan en gebruiken op een manier die aan de regels voldoet. Dit om gegevens te beschermen en datalekken te voorkomen. Als je dit niet doen, kan dit leiden tot hoge boetes en rechtszaken. Goede data governance zorgt voor nalevering van die regels.  

 

03 Reputatieschade

Slecht gegevensbeheer kan de reputatie van je bedrijf schaden. Onnauwkeurige of onvolledige gegevens die gedeeld wordenkunnen bijvoorbeeld snel viral gaan op social media dankzij een ontevreden klant. Dat wil je voorkomen: want reputatieverlies (zoals je geloofwaardigheid of vertrouwen) is heel moeilijk terug te winnen. 

 

04 Kosten

Als jouw data niet op orde of niet betrouwbaar is kost het meer tijd (en geld) om deze data, vaak handmatig, te controleren of verbeteren. Als gegevens niet goed opgeslagen worden kost het extra tijd om ze terug te vinden. En tijd is geld. 

De risico’s en daaruit voortkomende kosten zijn groot bij slechte data governance. Geef binnen jouw organisatie dus zeker prioriteit aan een goede inrichting ervan. Benadruk het belang van goede processen, structuren en tooling om data governance te faciliteren. Alleen zo kun je werken met betrouwbare, compliant en consistente data.  

Benieuwd wat onze datatalenten in de praktijk doen?

Onze talenten zijn echte translators die de verbinding tussen business en datateams goed kunnen maken.

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Hoor het van data trainee Pomme

Pomme is 24 jaar en begon bij Ormit Talent rond oktober 2022. Zij is dus al een tijdje onderweg met het ontwikkelprogramma en wij waren benieuwd hoe zij eigenlijk bij Ormit Talent terecht is gekomen en hoe het haar bevalt.

Effectief informatiestromen organiseren

Informatiestromen binnen bedrijven worden door de digitalisering steeds uitgebreider en dus complexer. Des te belangrijker om deze informatiestromen goed te organiseren! Want door op een georganiseerde manier met je informatie om te gaan, verbeter je de kwaliteit van je bedrijfsprocessen en optimaliseer je de beslissingen die je neemt op basis van data. Maar hoe doe je dat? In dit blog geven we je 5 handige stappen voor het maken van een informatieplan!

Wil Gen Z te veel te snel?

Het in balans brengen van de ambitie van Gen Z met de behoefte aan geduld en groei op de werkvloer brengt uitdagingen met zich mee. Beïnvloed door sociale media botst hun verlangen om te groeien soms met de realiteit van professionele ontwikkeling. Hoe breng je het belang van leren in hun huidige functies over en motiveer je hen om te blijven?