|

Navigeren door de vervoerssector: van traineeship naar topmanagement 

Nanouke van ‘t Riet is CEO en COO van DB Cargo. 25 jaar geleden begon ze haar carrière bij Ormit Talent. Inmiddels heeft ze verschillende leidinggevende rollen binnen de vervoerssector op haar naam staan in zowel binnen- als buitenland. Nanouke deelt haar inzichten, ervaringen en uitdagingen die ze is tegengekomen tijdens haar reis naar de top.

Niet altijd makkelijk, een traineeship met een steile leercurve

De toegevoegde waarde van haar tijd bij Ormit Talent als trainee is van onschatbare waarde geweest voor Nanouke: “Ik ben direct na mijn afstuderen bij Ormit Talent begonnen. Ik heb echt van mijn tijd bij Ormit genoten. De leercurve van mij en mijn poolgenoten was heel steil. Als ik het vergelijk met anderen die bij andere organisaties aan de slag gingen, was dat echt opvallend. Je krijgt heel veel mee van Ormit Talent, je hebt elke twee weken een opleiding samen met je poolgenoten, je hebt een begeleider van Ormit en een op je werk. Dat maakt dat je heel snel inzicht krijgt in dingen die je wellicht kan verbeteren, waar je goed in bent, maar ook dingen die je nog niet van jezelf hebt ontdekt.”

Het was niet alleen maar fantastisch volgens Nanouke, zo moest ze eerst een pittige outdoor training doorstaan die haar pas echt verder hielp met haar carrière. “Wat heel waardevol was, was eigenlijk een vreselijke ervaring. We zijn naar de Ardennen geweest en dat was echt een pittige training. Je moest daar dingen met je team oplossen en ik heb daar geleerd om écht open te staan voor feedback. In het begin stond ik dat niet, ik schoot in de verdediging en reageerde ook niet op een leuke of constructieve manier. Dat was echt niet leuk, maar als ik dat niet had meegemaakt dan was ik niet waar ik nu ben. Het was echt nodig,” lacht Nanouke.

We zijn nu 25 jaar verder en Nanouke heeft ook een internationale functie op haar naam staan en werkt(e) voor verschillende multinationals. Ondanks dat Ormit Talent daar geen aparte trainingen voor heeft, heet het traineeship haar toch geholpen bij het succes van haar internationale carrière. “Je leert bij Ormit Talent zoveel over jezelf, hoe belangrijk het is om naar een ander te kijken en echt geïnteresseerd te zijn in een ander. Op basis daarvan kijk je hoe goed met elkaar kunt samenwerken. Dat is een goede basis om ook met andere culturen samen te werken. Ook is het voor mij makkelijk om bespreekbaar te maken wanneer er wat gebeurt dat op een andere manier gaat dan binnen onze cultuur. Dat allemaal heeft zeker geholpen in verbinding maken met elkaar,” legt Nanouke uit.

Vrouw aan de top: geloven in je eigen kracht

De vervoerssector is overwegend een mannenwereld. Zo werken er bij DB Cargo maar 4 vrouwelijke machinisten op bijna 400 mannelijke. Toch heeft het werken in een mannenwereld Nanouke nooit tegengehouden: “Ik laat het er gewoon niet zijn. Ik zie het zijn van een topvrouw niet als onderwerp. Ik werk met mensen ongeacht of ze man, vrouw of iets anders zijn. Ik vind het leuk dat mannen en vrouwen verschillend zijn. Ieder geslacht heeft zo z’n eigen kracht, daar moet je juist gebruik van maken. Ik zou het heel jammer vinden als dat verloren gaat, tegelijkertijd vind ik het wel belangrijk dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden. Ik heb me nog nooit benadeeld of ongelijk gevoeld, en als ik het wel zou voelen of signaleren, zou ik er wat van zeggen.”

 

Vertrouwen, loslaten en gewoon doen

Een leider bij een grote internationale organisatie in de vervoerssector brengt wel een aantal andere uitdagingen met zich mee. Trajecten met overheden, waar vervoerssectoren heel vaak mee te maken hebben, kunnen een tikje sloom zijn. Goed stakeholdermanagement is echt een must; gesprekken met bijvoorbeeld ministeries, politici en vakbonden zijn een belangrijk onderdeel van haar functie. Ook deze uitdagingen pakt Nanouke pragmatisch en op haar eigen manier aan: “Veel gesprekken met ministeries en politici voer ik zelf in nauwe samenwerking met mijn directie collega die hierin gespecialiseerd is. Je kiest een pad en daar werk je met elkaar aan. Ik besluit en ik doe dingen. Soms kies je niet het goede pad, dan stuur je dat bij, maar er moet wel wat gebeuren om resultaten te kunnen boeken. Ja, trajecten bij overheden duren vaak lang, maar daar zit vaak ook een goede reden achter. Het kan soms wel frustreren, maar ik pak het dan aan als een taak die ik heb. En bij taken zitten bepaalde doorlooptijden, de ene duurt langer en de ander kan je morgen al voor elkaar hebben. Verschillende andere partijen met wie we samenwerken vragen ook weer een andere aanpak. Maar dat vind ik ook leuk om te doen; kijken hoe we iets gaan aanpakken en welke snelheid we kunnen halen. En als het niet kan, dan kan het niet.”

“Dit doe ik natuurlijk niet allemaal alleen, ik doe veel in samenwerking met collega’s en zet mensen in op dingen waar ze goed in zijn. We sparren dan over hoe we onze doelen gaan bereiken en hoe we het gaan aanvliegen. Ik ben er vrij makkelijk in om mensen die een bepaalde verantwoordelijkheid hebben binnen de organisatie zelf met stakeholders te laten praten. We hebben wel in kaart gebracht wat we allemaal aan stakeholders hebben, maar het gaat ook wel een beetje vanzelf geloof ik. Zonder vertrouwen is zo’n baan met een leiderschapsrol lastig te managen. Ik geloof oprecht dat mensen goed willen doen en succesvol willen zijn. Ik laat vrij makkelijk los.”

Advies aan de leiders van morgen

Voor de leiders van de toekomst heeft Nanouke het volgende advies: “Zoek echt naar wie je zelf bent en hoe je jezelf kunt inzetten en zie daarbij ook echt je tekortkomingen. En die mogen er gewoon zijn, als je maar zorgt dat je iemand naast je hebt die dat voor je kan opvangen of dat je een manier hebt gevonden om er mee om te gaan. Voor mij was dus een hele belangrijke les om met feedback om te gaan, die serieus te nemen, daar iets mee te doen en van daaruit ook echt te groeien.”

Other happy clients

Wil jij ook zo’n traineeship volgen met een blijvende impact?