|

Beyond the broker: van mismatch tot duurzaam talentmanagement

De krapte op de arbeidsmarkt is een blijvend probleem. Dit is niet alleen een probleem van je recruitment team, maar moet veel breder worden aangepakt. Wat ons betreft is voor talentmanagement een totaalplaatje nodig, een strategische visie van aantrekken tot behouden. Waarin je de huidige behoeften meeneemt, maar ook zeker de toekomstige. Wil je talent behouden? Dan moet je op zoek naar de juiste match tussen ambities en uitdagingen van je organisatie en de kwaliteiten, drijfveren en ambitie van het talent. Aantrekken van is vaak niet het grootste issue, in behouden van zit de echte uitdaging.

Zeker met een broker of intermediair heb je tegenwoordig snel genoeg een (interim) vacature gevuld. Brokers en intermediairs spelen daarmee een steeds grotere rol in het aantrekken van jong talent. Dit komt onder andere door wetgeving, proces centralisatie, focus op kostenbesparing, maar ook doordat er snel naar een oplossing gezocht moet worden. Sure, moet je snel een vacature vullen, is dat geen probleem. Maar de strategische doelen van de organisatie en het bouwen van een talent pijplijn van jong talent met de juiste skills wordt hier niet in meegenomen.

Zo’n aanpak past dus niet helemaal bij dat totaalplaatje. Een aantal gevaren die je in je achterhoofd moet houden wanneer je met een broker aan de slag gaat. Met name als het gaat om jong talent.

Motivatie en Vernieuwing:  

Een inkoopsysteem kijkt vaak te rigide naar een match op gevraagde criteria. Maar een kandidaat die doet wat hij al eerder heeft gedaan, kan minder gemotiveerd zijn om hetzelfde klusje nog eens te klaren. Het risico is dan dat deze nieuwe hire in routines vervalt en geen vernieuwing brengt. Een minder ervaren, maar gemotiveerd jong talent kan juist nieuwe vragen stellen en een frisse blik op bestaande processen werpen.  

Culturele fit: 

Brokerssystemen kijken vaak niet naar culturele fit. Dit is alleen superbelangrijk voor hoge productiviteit en betrokkenheid binnen een organisatie. Wil je echt succes behalen? Dan is het cruciaal dat je mensen in huis hebt die de waarden van het bedrijf begrijpen, naleven en delen. En ja, dit geldt ook voor inzet van tijdelijke personeel.  

Toekomstige Behoefte aan Talent:  

Je zou de inzet van een broker een kortetermijnoplossing kunnen noemen. Maar goed, soms kan je even niet anders. Let er wel op dat dit op den duur in de weg gaat staan van je strategische visie op de lange termijn behoefte aan jong talent. Brokers kijken naar het hier en nu, en checken niet of iemand potentie heeft voor toekomstige rollen of hoe iemand kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de organisatie. Dus heb je tijd en ruimte? Dan is het slim om aan de slag te gaan met je strategische personeels planning en bijvoorbeeld een young talent program op te zetten.  

Het belang van soft skills:  

Inhoudelijke kennis en ervaring zijn van belang, maar de juiste soft skills maakt dat mensen het verschil kunnen maken. Helemaal in een tijd waarin AI een steeds grotere rol gaat spelen en kennis eigenlijk in de palm van je hand 24/7 beschikbaar is. Soft skills worden dus steeds belangrijker. Vaardigheden waarbij mensen effectief communiceren en samenwerken. En juist die skills worden niet meegenomen in het inkoopsysteem van de broker.

All-in-one aanpak: de sleutel tot succes  

Soms heb je gewoon direct iemand nodig, moet je nog liever gister dan vandaag een gat opvullen. Dan is een broker een prima oplossing. Maar als je echt succesvol wil zijn in talentmanagement, dan moet je dus iets verder kijken dan wat je nu op dit moment nodig hebt. Dit betekent een all-in-one aanpak die rekening houdt met werving, behoud, ontwikkeling en strategsiche inzet van talent. En als parapluutje boven de talentstrategie horen flexibele schillen, zoals uitzenden en detacheren. Hierbij ligt de focus op korte als lange termijn, waarbij je rekening houdt met culturele fit, soft skills, ambities en ontwikkelingspotentieel van alle kandidaten. Alleen dan ben je goed voorbereid huidige behoeften, maar ook op de uitdagingen van de toekomst. 

Voordelen van en talent pool

Zelf aan de slag met een young talent program?

Download dan de whitepaper voor een effectief Talent Ontwikkel Programma. Hierin vind je niet alleen waar je in je organisatie rekening mee moet houden, maar ook wat een frisse wind in je organisatie gaat opleveren. Boordevol best practices, checklists en ervaringen.

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Top 5 talenten managen. Belangrijker dan ooit in crisistijd.

Wat kun je als leider doen om mensen te behouden? Hoe ontwikkel je een duurzame talentstrategie? Up to the next level!
talent pool

Hoe KLM en ASML een talent pool opbouwen: Wat jij kunt leren van de top 10 bedrijven in Nederland

Wat hebben Shell, ING, AkzoNobel, ASML en Heineken met elkaar gemeen, behalve dat ze tot de top 10 van grootste bedrijven van Nederland behoren? Ze hebben allemaal trainees in huis! In verschillende smaakjes overigens. De een noemt het een young professional program, de ander een future leaders program en weer een ander gaat voor een internationaal sausje door het een international graduate program te noemen. Maar in de kern zijn ze allemaal hetzelfde; een intensief ontwikkeltraject voor een starter die zich zo snel ontpopt tot professional.

Voorbij het salarisspel

Het behouden van Gen Z-talent is geen gemakkelijke taak. Die frisse geesten met een uniek gevoel voor stijl en een diep verlangen naar een gezonde balans tussen werk en privé. Het is een overwinning om hen aan boord te krijgen, maar ervoor zorgen dat ze blijven is waar het echt om draait.