|

10 redenen waarom data science studenten geen keuze kunnen maken

Elke dag kan gevuld zijn met besluiteloosheid. Terwijl er mensen zijn die nergens een beslissing over lijken te kunnen nemen, zijn er anderen die geen eenvoudige beslissing nemen over wat ze moeten dragen. In dit artikel beschrijven we tien redenen waarom je geen keuze kunt maken en misschien merk je dan dat het nemen van beslissingen een beetje makkelijker wordt.

1

Besluiteloosheid

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat je geen keuze kunt maken, betekent niet dat er iets mis met je is. Soms als we echt één ding willen kiezen, maar het niet kunnen opbrengen om het te doen, is het ons verstand dat ons vertelt dat de twee opties in werkelijkheid misschien niet zo geweldig zijn.

Je gedachten vertelt je dat je beter kunt wachten tot er een andere optie voorbij komt. Door besluiteloos te zijn, hebben mensen het gevoel dat we meer tijd hebben om uit te zoeken of dit is wat we echt willen of niet.

2

Data science studenten zijn te veel gericht op wat er mis kan gaa

Wat als het stuk gaat? Wat als ik er genoeg van krijg? Dit soort gedachten vertroebelen ons besluitvormingsproces en maken het heel moeilijk om te kiezen. Om een verstandige beslissing te nemen, moeten we ophouden met stil te staan bij alle dingen die mis kunnen gaan en ons er alleen maar op concentreren uit te zoeken welke optie ons de meeste voordelen zal opleveren.

3

Je voelt je onder druk gezet om het een of het ander te kiezen

Soms is wat tussen jou en een goede keuze staat gewoon je angst om iemand teleur te stellen als je hun optie niet kiest. Het probleem met dit soort denken is dat je je te veel richt op de gevoelens van anderen in plaats van te proberen uit te leggen waarom je nog geen keuze kunt maken.

4

Je blijft zoeken naar meer informatie over elke mogelijke keuze

Er is niets mis met het verzamelen van meer informatie over de opties die je overweegt te kiezen. Als je echter alles over beide opties weet en nog steeds geen keuze kunt maken, is de kans groot dat het tijd is om te stoppen met het zoeken naar meer informatie. In plaats daarvan kun je je beter gaan richten op het ontdekken van je gevoelens over een mogelijke optie.

5

Je bent te moe om beslissingen te nemen

Data science studenten vermijden het nemen van beslissingen omdat ze het proces zelf als vermoeiend ervaren. Ze denken dat ze door iets te beslissen zich er toe verplichten actie te ondernemen. Als dit klinkt als hoe jij over beslissen denkt, laat ons je dan geruststellen: het hoeft niet zo moeilijk te zijn! Je hoeft alleen maar verschillende manieren van keuzes maken uit te proberen tot je er een vindt.

6

Je bent bang om veroordeeld te worden

Vandaag de dag zoeken de meeste mensen alleen maar bevestiging dat ze het juiste doen als het om hun levensstijlkeuzes gaat, dus een keuze maken met dit in gedachten kan best eng zijn. Als je je echter beseft wat voor invloed die meningen op je leven hebben en dat je jezelf hoe dan ook zult moeten valideren, wordt het gemakkelijker om de ene of de andere optie te kiezen.

7

Je kunt het verleden niet loslaten

Als je een keuze niet lijkt te kunnen maken omdat je te veel moet denken aan iets wat in je verleden gebeurd is. Pas als je je van deze herinneringen kunt losmaken, kun je verder gaan en kiezen wat het beste is voor dit moment in de tijd.

8

Iedereen blijft zijn mening geven over wat je moet doen

Het kan heel frustrerend zijn als iedereen om ons heen een mening geeft over welke optie we moeten kiezen (of erger nog, ze laten ons niet met rust tot we het een of het ander gekozen hebben).

We kunnen kiezen wat we willen, maar niemand kan ons die keuze kwalijk nemen. Zorg ervoor dat het echt een keuze is die je kunt maken zonder dat iemands mening wordt bestraft.

9

Je kunt niet beslissen of je er klaar voor bent of niet om actie te ondernemen

Het kan heel moeilijk zijn om tussen opties te kiezen als geen van beide bij je lijkt te passen. Probeer in dit geval te overwegen of nu iets kiezen zal helpen bij het bereiken van je lange termijn doelen of niet. Zo ja, ga dan je gang en beslis! Zo niet, blijf dan zoeken tot je iets vindt dat dat wel doet.

10

Het voelt niet goed

De laatste reden waarom mensen geen keuze kunnen maken, is omdat het niet goed voelt. Het klassieke ‘onderbuikgevoel’. In plaats van je zorgen te maken over de redenen waarom het niet kan, doe je een stap terug en kijk of je een gevoel kunt gaan krijgen van wat het beste voor je is en er goede redenen zijn om niet voor een andere optie te kiezen.

In conclusie..

Om in het vervolg betere keuzes te maken is het belangrijk om de impact van je keuze te beoordelen. Impact is goed, maar ook om te weten hoe je besluiten graag neemt en vooral deze voorkeur blijven volgen.

Een mismatch tussen gevoel en denkvermogen is een klassieke natuurlijk. Is het in deze fase al nodig om het een slag concreter te maken wat je er aan kan doen? Gebruik voor- en nadelen om vanuit eigen belang een keuzeoverweging te maken en maak een keuzeoverweging uit groepsbelang. Zodra je de impact van je keuze weet, weet je hoe je betere keuzes in de toekomst kunt maken.

Eager for more?

Wil je weten wat de young professionals (ook wel Gen Z’ers) belangrijk vinden op de werkvloer en wat hun uitdagingen zijn? Download dan onze whitepaper ‘help! generatie Z op de werkvloer’. 

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Wil Gen Z te veel te snel?

Het in balans brengen van de ambitie van Gen Z met de behoefte aan geduld en groei op de werkvloer brengt uitdagingen met zich mee. Beïnvloed door sociale media botst hun verlangen om te groeien soms met de realiteit van professionele ontwikkeling. Hoe breng je het belang van leren in hun huidige functies over en motiveer je hen om te blijven?
Reversed mentoring

Zelfde ronde, nieuwe kansen

Elke leider is zelf ook jong begonnen. Met een frisse blik en vol energie. De jaren ervaring beperken soms een nieuwe kijk op uitdagingen. Al eens gedacht aan reversed mentoring?

‘The war for talent’ is pas net begonnen!

Toptalent: organisaties vechten er om. De ‘war for talent’ is volop gaande. Het verliezen van toptalent is sinds de opkomst van COVID-19 het grootste risico voor de lange termijn groei van organisaties. Het vinden, aantrekken en behouden van talent is topprioriteit. Maar wat zoeken talenten in een baan?