Zelfde ronde, nieuwe kansen
Elke leider is zelf ook jong begonnen. Met een frisse blik en vol energie. De jaren ervaring beperken soms een nieuwe kijk op uitdagingen. En ja: leeftijd speelt ook een rol. Al eens gedacht aan reversed mentoring? Philips koppelt ervaren leiders aan jonge talenten in de organisatie. En helpt zo met de ideeën van jong talent de organisatie verder.
Tijd voor een nieuwe traditie
Bij traditioneel mentorschap deelt de leider zijn ervaring en kennis met nieuwe medewerkers. Zodat het bedrijf verder gaat, zoals het altijd gaat. Maar wil je dat? CEO Thomas De Wulf gaat in aflevering 2 van de podcastserie ‘De Kracht van Talent’ in gesprek met Firoz Reinders (Philips) en leiderschapsexpert Jesse Seegers over reversed mentoring: waarbij juist jong talent zijn of haar perspectief deelt met een ervaren leider. Luister hier aflevering 2 ‘Talent benutten – reversed mentoring’.
Bij reversed mentoring draai je de traditionele rollen om. Jonge talenten delen hun kijk op uitdagingen van ervaren leiders. Zo combineer je ervaring met nieuwe ideeën. Firoz Reinders was zelf een Ormit Talent. En nu bij Philips als business consultant verantwoordelijk voor het reversed mentoring programma. Hij werkt samen met HR om leiders betrokken en enthousiast te krijgen. Luister in de podcast naar een voorbeeld van hoe Philips reversed mentoring succesvol inzet.
Hoe oud ben jij?
Nieuw talent is meer tech-minded. Ze zijn ermee opgegroeid en kennen niet anders.
Op de werkvloer heeft technologie een prominente rol gekregen. De nieuwe generatie valt op door het gemak waarmee ze zich dit eigen maken. En ze zijn er goed in.
Jesse Seegers, leiderschapsexpert:
“Er zijn meerdere soorten intelligentie. Jong talent is sterk in nieuwe dingen doen met nieuwe informatie (fluïde intelligentie). Daarom zijn zij vaak early adopters. Ervaren leiders teren op ervaring, kunde en kennis die ze in de loop van de jaren opgedaan hebben (gekristalliseerde intelligentie). Als je die twee werelden samenbrengt, dan benut je optimaal de kracht in je organisatie.”
Reflectie
Voor sommige leiders is het moeilijk te erkennen. Nieuwe talenten zijn soms in staat betere oplossingen te bedenken. Leiders die openstaan voor de input van jonge collega’s maken gebruik van hun beschikbare fluïde intelligentie. En verrijken de organisatie ermee. Zo dringen de skills van nu ook door in de toplagen van je organisatie.
Dankzij Covid-19 is er een grote vraag naar oplossingen voor problemen die we eerder niet kenden. Ervaren leiders hebben juist daarom behoefte aan een frisse blik en het leervermogen van jong talent.
Ontdek hoe Philips omgaat met deze thema’s. En hoe Jesse Seegers hier tegenover staat. Leer hoe je de nieuwe ideeën van jong talent naar boven haalt en inzet. Maar ook wat de barrières in jouw organisatie kunnen zijn. Luister hier naar aflevering 2 van de podcast ‘Talent benutten – reversed mentoring’.
Luister de hele podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of je favoriete podcasts app.
—
In de podcastserie ‘De Kracht van Talent’ gaat CEO Thomas De Wulf op zoek naar hoe je de nieuwe generatie toptalent kunt binnenhalen, benutten en behouden. Hij gaat in gesprek hierover met bedrijven en experts.
Dit doet hij in aflevering 2 door op zoek te gaan naar een manier waarop je de frisse nieuwe ideeën van de nieuwe generatie kunt gebruiken om te blijven vernieuwen in je organisatie. Hij gaat in gesprek met Firoz Reinders (Philips) en leiderschapsexpert Jesse Seegers over de mogelijkheden van reversed mentoring.
Aflevering 1 staat in het teken van de nieuwe generatie talent en hoe je ze kunt verleiden om voor jouw organisatie te kiezen. Hij gaat daarover in gesprek met Talitha Muusse, Loet Pessers (Ericsson) en Merijne Bloem (UMC Utrecht).
In aflevering 3 gaat Thomas in gesprek met Talitha Muusse, Edzo Doeve & Roos Fleuren (DELA). In deze aflevering komt een belangrijk onderwerp aan bod. Nieuw talent binnengehaald? Hoe houd je ze binnen? Want hoe voorkom je dat de talenten die vol potentie zitten iets anders gaan doen of naar de concurrent gaan.
Ontvang de podcast per mail en luister later
Blijf up-to-date
Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste cases, whitepapers, evenementen en meer!
"*" geeft vereiste velden aan