|

Is het gras van jouw bedrijf het groenst?

Zie nieuwe talenten vol ambitie maar tevreden te houden. Zodat ze bij jou blijven. En niet naar de concurrent rennen of voor zichzelf beginnen. Voor de nieuwe generatie zijn de topbanen van nu niet per se een aantrekkelijk carrièreperspectief. Altijd te druk. Weinig flexibiliteit. Top-down communicatie. Schamele vakantiedagen. En weinig tijd voor zaken buiten het werk. Covid-19 heeft inmiddels een stevige footprint achtergelaten in deze traditionele werkweek. Ten gunste van de nieuwe generatie.

Werkplezier bij Ormit Talent

Een blijvertje 

De gedwongen nieuwe manier van werken is voor veel bedrijven en mensen een grote eye-opener geweest. Het geeft kansen, meer vrijheid en een betere balans tussen werk en privé. En het vergroot werkgeluk. Dat is prettig. Maar is het genoeg om nieuwe talenten te behouden? Hoe zorg je dat ze langere tijd blijven? Luister hiervoor aflevering 3 ‘Talent behouden – werkgeluk ’ van de podcastserie ‘De Kracht van Talent’.  

Thomas De Wulf praat in de podcast met Edzo Doeve en Roos Fleuren van DELA. DELA is al jaren beste werkgever van Nederland en had tijdens de Covid-periode zelfs een nog hogere score in het Great place to Work-onderzoek dan de jaren ervoor. Tijdens deze periode betrokken ze de hele organisatie in het bepalen van de nieuwe koers van het bedrijf. In de podcast hoor je hoe zij dit aanpakten.

 

Vergroot werkplezier 

Een trotse werknemer is loyaal aan zijn werkgever. Dat is niet anders bij nieuwe talenten. Daarnaast vinden ze het belangrijk om betrokken te worden bij de keuzes die het bedrijf maakt. Zodat ze van betekenis kunnen zijn. Niet alleen voor hun organisatie. Maar ook voor de samenleving. Met opdrachten waar ze zich in kunnen bewijzen geef je ze de ruimte en het vertrouwen.  

Als organisatie doe je er volgens Talitha Muusse goed aan om je team mee te laten denken bij grote stappen of problemen in het bedrijf. Betrek iedereen, niet alleen de ervaren rotten, maar juist ook die jonge nieuwe talenten. Laat ze hun, wellicht verrassende, mening geven en neem die mee in de oplossing. Daar wordt het werkplezier en de saamhorigheid alleen maar groter van. Edzo Doeve van DELA bevestigt dat. ‘Bij DELA gaan we er altijd vanuit dat iedereen geweldig is. Dat geeft al zo’n positief vertrekpunt om jezelf te kunnen zijn.’ 

Een ander punt om het werkgeluk te vergroten, aangestipt door Talitha, is het combineren van een carrière met fysieke gezondheid en privébalans. Op een gezonde manier. Kijk wat jonge talenten daarin nodig hebben. Waar besteden ze hun tijd aan? En hoe past dat binnen de organisatie? Kan het bijdragen aan bestaande of nieuwe doelstellingen? Zodat hun purpose ook deel is van hun taak in jouw organisatie. 

 

Een betere wereld, begin bij jezelf 

Als je je als leider kwetsbaar op durft te stellen, geef je het juiste voorbeeld aan je team. Juist bij nieuw talent. Voor nieuwe generaties is het persoonlijk bespreken van een idee of het stellen van een hulpvraag vaak moeilijk. Stel jij je open op? Dan geef je mensen met goede ideeën een kans om dat te delen en maak je onderwerpen bespreekbaar. 

Zoals Merijne Bloem (UMC) in de eerste podcast zo mooi zei: ‘People don’t leave organisations, they leave bosses.’ 

Ontdek hoe DELA dealt met deze thema’s. En hoe Talitha Muusse hier tegenover staat.  

Leer wat je kunt doen om talenten langere tijd te binden. En met jouw groene gras het werkgeluk van jonge talenten te vergroten. Luister hier naar aflevering 3 van de podcast ‘Talent behouden – werkgeluk’ 

Luister de hele podcast op Spotify.

In de podcastserie ‘De Kracht van Talent’ gaat CEO Thomas De Wulf op zoek naar hoe je de nieuwe generatie toptalent kunt binnenhalen, benutten en behouden. Hij gaat in gesprek hierover met bedrijven en experts.

Dit doet hij in aflevering 3 samen met Talitha Muusse, Edzo Doeve & Roos Fleuren (DELA). In deze aflevering komt een belangrijk onderwerp aan bod. Nieuw talent binnengehaald? Hoe houd je ze binnen? Want hoe voorkom je dat de talenten die vol potentie zitten iets anders gaan doen of naar de concurrent gaan.  

Aflevering 1 staat in het teken van de nieuwe generatie talent en hoe je ze kunt verleiden om voor jouw organisatie kiezen. Hij gaat daarover in gesprek met Talitha Muusse, Loet Pessers (Ericsson) en Merijne Bloem (UMC Utrecht).  

In aflevering 2 gaat Thomas op zoek naar een manier waarop je de frisse nieuwe ideeën van de nieuwe generatie kunt gebruiken om te blijven vernieuwen in je organisatie. Hij gaat in gesprek met Firoz Reinders (Philips) en leiderschapsexpert Jesse Seegers over de mogelijkheden van reversed mentoring. 

Toepassen in je eigen bedrijf?

Ontdek de mogelijkheden!

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

Lease auto ormit talent blog

Welke leaseauto krijg ik?

Voor talenten van nu is een leaseauto minder belangrijk geworden. Maar welke triggers kun je wél inzetten om talent aan je te binden?
Reversed mentoring

Zelfde ronde, nieuwe kansen

Elke leider is zelf ook jong begonnen. Met een frisse blik en vol energie. De jaren ervaring beperken soms een nieuwe kijk op uitdagingen. Al eens gedacht aan reversed mentoring?

Podcast: De Kracht Van Talent

Toptalent: organisaties vechten er om. De ‘war for talent’ is volop gaande. Het verliezen van toptalent is sinds de opkomst van COVID-19 het grootste risico voor de lange termijn groei van organisaties. Het vinden, aantrekken en behouden van talent is topprioriteit. Maar wat zoeken talenten in een baan?

Ontvang de podcast per mail en luister later