|

Gen Z begeleiden op de werkvloer: Uitdagen met een vangnet!  

Gen Z is opgegroeid in een wereld vol mogelijkheden. Dit is natuurlijk fantastisch, maar kan ook overweldigend zijn. Het roept vragen op als: Hoe breng ik focus aan? Wanneer doe ik het goed? In het onderzoek dat Ormit Talent heeft uitgevoerd onder 800 Gen Z’ers geven ze dan ook aan behoefte te hebben aan zowel vrijheid als aan duidelijke doelen en kaders. Dat klinkt nogal paradoxaal. Let’s explain: Gen Z wil graag weten wat er van hen wordt verwacht en welke doelen ze moeten bereiken om succesvol te zijn. Als dit helder is waarderen ze vervolgens de vrijheid om zelf keuzes te kunnen maken en veel eigen verantwoordelijkheid om de doelen te realiseren.  

Secure Base Leadership:
Care
to dare
 

Dit vraagt van jou als manager dat je een veilige omgeving creëert waarin jonge talenten zich kunnen ontwikkelen en kunnen groeien. Dit is de kern van Secure Base Leadership. Gebaseerd op de hechtingstheorie uit de psychologie, waarbij een veilige hechting aan een ouder of verzorger een basis vormt voor de ontwikkeling van vertrouwen en zelfvertrouwen bij een kind. Secure Base Leadership past deze theorie toe op de werkcontext, waarbij een leider als ‘secure base’ fungeert voor zijn of haar medewerkers.  

Dit betekent dat de leider een veilige en ondersteunende omgeving biedt waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen, risico’s durven nemen, fouten kunnen maken en van daaruit kunnen groeien en leren. Een Secure Base Leader zorgt voor heldere kaders en doelen, geeft vertrouwen en autonomie, daagt uit én biedt feedback en ondersteuning waar nodig. Secure Base leaders ‘care to dare’. Het één kan niet zonder het ander. Door zo’n omgeving te creëren, stimuleert een Secure Base Leader de groei en ontwikkeling van zijn of haar medewerkers, wat leidt tot betere prestaties en hogere tevredenheid en betrokkenheid. 

Kenmerken van een secure base leader 

  • Empathie: Een secure base leader heeft het vermogen om zich in anderen te verplaatsen en hun perspectief te begrijpen. 
  • Vertrouwen: Een secure base leader geeft blijk van vertrouwen in de capaciteiten van zijn medewerkers en durft hen verantwoordelijkheden te geven. 
  • Duidelijkheid: Een secure base leader zorgt voor duidelijke doelen en verwachtingen, zodat medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht. 
  • Ondersteuning: Een secure base leader biedt ondersteuning en hulp aan medewerkers wanneer dat nodig is, zonder te betuttelen.
  • Uitdaging: Een secure base leader daagt medewerkers uit om zichzelf te ontwikkelen en hun grenzen te verleggen. 
  • Reflectie: Een secure base leader zorgt voor momenten van reflectie en feedback om zo medewerkers te helpen groeien en zich verder te ontwikkelen. 

Door deze kenmerken te combineren, creëert een secure base leader een veilige omgeving waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen en groeien. Dit gaat niet vanzelf. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie kost tijd en aandacht. Secure base leaders zijn ook niet per se ‘feel-good’ managers. Ze zien het potentieel in mensen en zijn daarom veeleisend. Maar altijd met waardering voor wat er al is en met de intentie om de ander beter te maken. En dat voel je! Als je het goed doet, leidt Secure Base Leadership tot een hogere motivatie, betere prestaties en meer betrokkenheid van jong talent. 

Als leidinggevende bouwen aan vertrouwen

Hoe bouw je aan vertrouwen? We helpen je op weg met de volgende 3 tips:  

01

Vrijheid met een duidelijke richting

Geef duidelijk aan wat het gewenste resultaat van een opdracht of project is. Leg uit waarom het belangrijk is. Koppel jong talent aan ervaren collega’s. Die kunnen zorgen voor de juiste input en begeleiding. Daag je talent uit om zelfstandig aan de slag te gaan. Maak duidelijk dat je er bent als het mis gaat. Je zorgt daarmee voor de veilige basis waar vanuit het talent kan gaan experimenteren. 

02

Uitdaging op maat

Geef uitdagende opdrachten op maat die net te doen zijn. Dit vraagt om goed inzicht in de kwaliteiten en potentie van je talent. Wat is de juiste uitdaging? Waar liggen de grenzen? Tip: start met micro-uitdagingen. Uitdagingen met een goede balans tussen uit-de-comfortzone en acceptabel afbreukrisico. Voor beide partijen. Zorg voor continue feedback die helpt om op koers te blijven en stuur bij waar nodig. 

03

Ervaren vangnet

Werkt jong talent boven hun niveau? Onvermijdelijk dat ze soms wiebelen of vallen. Een sterke leider daagt talenten niet alleen uit. Maar vangt ze ook op als het tegenzit. Een steile leercurve vraagt om uitdaging. Mét die ervaren collega of leidinggevende als stevig vangnet. 

Eager for more?

Wil je meer weten over wat Gen Z belangrijk vindt op de werkvloer en wat hun uitdagingen zijn? Download dan onze whitepaper ‘help! generatie Z op de werkvloer’. 

Getriggerd? Lees ook zeker deze blogs

De mentale gezondheid van Gen Z op de werkvloer

De mentale gezondheid van Gen Z is een belangrijk onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Een deel van deze generatie is net afgestudeerd of staat aan de start van hun carrière. Deze young professionals hebben vaak een druk leven, zowel op het werk als daarbuiten en kunnen te maken krijgen met verschillende mentale gezondheidsproblemen als ze niet de juiste keuzes maken.

Gen Z: altijd online, hoe ondersteun je ze bij een gezonde work-life balance? 

Generatie Z is opgegroeid in een tijdperk waarin technologie een grote rol speelt in hun leven en werk. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij altijd en overal bereikbaar zijn en constant bezig zijn met werk. Dit kan leiden tot overwerken, burn-out en andere gezondheidsproblemen. Het hebben van een gezonde work-life balance is daarom essentieel voor het behoud van hun fysieke en mentale gezondheid. 

Aan het werk met generatie Z – trek talent aan met een traineeship

Jong talent vraagt om een nieuwe benadering. Een talentmagneet ben je niet zomaar. Daar is wel wat voor nodig. Durf jij het aan?