Hoe word je een talentmagneet voor GenZ?
Talent is schaars. Iedereen zoekt dat ene pareltje. Challenging! Zeker nu generatie Z de arbeidsmarkt betreedt. Helemaal klaar voor hun eerste baan. En niet zomaar een baan... Ze zijn kritisch. Gericht op zoek naar werk waarin ze een waardevolle bijdrage leveren aan een betere wereld. Waar ze hun talent kunnen inzetten én zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Ze willen vooruit. Een steile leercurve realiseren. En vooral niet stilstaan.
Jij als werkgever speelt hierin een hoofdrol. Lucky you! Naast dat de GenZ’er in bezit moet zijn van zelfinzicht, persoonlijk leiderschap en het lef om buiten de eigen comfort zone te treden vraagt het ook wat van jou als leidinggevende. Geef jij jong talent de ruimte om nieuwe ervaringen op te doen? Laat je ze hun eigen fouten maken én ervan leren? Best een uitdaging!
Dé 3 tips om goed leiding te geven aan GenZ talent
Dat GenZ de arbeidsmarkt gaat veranderen is wel duidelijk. Maar hoe laat jij je stijl en skills daarin meegroeien? Zodat je niet alleen GenZ binnenhaalt, maar ook binnen je organisatie houdt?
01
Bye Bye Betutteling
Vrijheid met een duidelijke richting is wat het moet zijn. Geef duidelijk aan wat het gewenste resultaat is en leg uit waarom het belangrijk is. Verbind het jonge talent met ervaren collega’s die zorgen voor de juiste input en begeleiding. Daag je nieuwe collega uit om gewoon aan de slag te gaan en geef daarbij alle vrijheid. Maak duidelijk dat je er bent als het mis gaat. Je zorgt daarmee voor een veilige basis waar vanuit GenZ kan gaan experimenteren.
02
One size does not fit all
Vergeet de standaard opdrachten: geef GenZ een uitdaging op maat. Opdrachten die net te doen zijn. Dit vraagt om een goed inzicht in de kwaliteiten en potentie van het talent; wat kan iemand net aan? Zoek naar uitdagingen waarvoor het noodzakelijk is om uit de comfort zone te komen. Maar ook met een acceptabel afbreukrisico. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de organisatie. Zorg voor continue feedback die helpt om op koers te blijven en stuur bij waar nodig. It’s all about the details.
03
Safety first
Als talenten nét boven hun niveau werken, is het net als koorddansen. Soms zijn ze uit balans, of vallen ze. Het is jouw taak om ze op dat koord te zetten. Maar ook om ze op te vangen als ze vallen.
Een steile leercurve vraagt om een stevig vangnet. Verrassend genoeg blijken de beste vangnetten niet de manager, maar ervaren collega’s te zijn.* Een belangrijke rol van de leidinggevende is dan ook het verbinden van verschillende generaties aan elkaar.
Doe je dit goed?
Congrats: je activeert de ‘cirkel van aantrekkingskracht’! Zo wordt je organisatie door jonge talent, en dus GenZ, gezien als ‘the place to be’ voor een succesvolle carrière.
Test: hoe aantrekkelijk is jouw organisatie voor GenZ?
Benieuwd hoe aantrekkelijk jouw organisatie nu is voor GenZ? Hoe scoren jullie als talentmagneet? Doe de test en zie direct hoe het ervoor staat. Ook krijg je advies dat je kunt toepassen in je organisatie.